Красота и здраве всеки ден

Ставата – същностно важна за активен живот


Ставата е подвижната връзка между две кости. За да е сигурно, че двете събрани повърхности няма да се трият една в друга, когато се движат, те са покрити с гладък защитен слой хрущял. Този ставен хрущял е дебел само между 1 и 5 милиметра, в зависимост от типа става.

Защитният слой хрущял е здраво свързан с костта на ставата и благодарение на свойството си да абсорбира вода функционира по подобие на еластичен амортизатор или амортисьор.   Той поема налягането и го разпределя равномерно върху костта на ставата.

Ортомол Артро и ставите

Трябва да се отбележи обаче, че възможен дисбаланс между тежестта и възможността за поемането ´и, води до износване на хрущялната тъкан. Именно този процес лежи в основата на остеоартрита. Тъй като хрущялът не може да бъде възпроизведен от организма то изключително важно е остеоартрита да бъде възпрян в един ранен етап чрез правилен хранителен режим.

Едно лечение, основаващо се на приеманата храна, може да бъде дори още по успешно. Последните проучвания показват, че ако редовно се приемат добавки, болката може да бъде намалена, а подвижността повишена.

Кога ставите са в лошо здравословно състояние

Може би вашите проблеми са започнали по следния начин – забелязали сте лека болка в някое от вашите колена, когато се раздвижите след като сте били известно време в покой. Отначало сте си мислели, че няма причина за безпокойство. Но след това започвате да усещате, че ставата ви боли и след по сериозно натоварване. Също така откривате, че ходенето ви пеша е затруднено, а тичането изключително болезнено. Значи нещо трябва да бъде направено – първата стъпка е посещение на лекар.

Остеоартритът – не просто проблем на възрастта

Днес вече знаем, че остеоартритът засяга не само хора в напреднала възраст. Въпреки, че много от засегнатите са на възраст над 60 години, и все по-млади страдат от преждевременно износване на ставите. Около 50% от хората над 35 години забелязват някакви симптоми на износване или увреждане – в повечето случаи става дума за коленната става.
Причините за това са свързани първо с начина на живот и на второ място с физическите особености.

Общи или свързани със заболяването рискови фактори
 • Наднорменото тегло оказва ненужно напрежение върху ставите. Всеки един килограм, от който се освободите означава по-малко напрежение за вашите стави (ако обичате погледнете нашите полезни съвети на страница 14, свързани с храненето).
 • Недостатъчното движение е особено вредно за вашите стави. Движението е същностно важно за хрущялите, когато получават достатъчно хранителни вещества. Правете редовно разходки или опитайте с някакъв спорт, който натоварва по-малко ставите, като например бързо ходене, каране на колело или плуване.
 • Ако работата ви включва дейност, която оказва изключително едностранно натоварване върху ставата, е жизнено важно да използвате всеки възможен случай за успокояване на напрежението. Ако работата ви изисква физически усилия, би трябвало да полагате грижи за вашите стави, като внимавате колко и как ги товарите (повече информация можете да намерите в Асоциацията на застрахователите за отговорност на работодателите )
 • Обувките без токове са по-добри за вашите колена. Тези с високи токове ги натоварват допълнително.
 • Нарушен метаболизъм, като например подагра
 • Болести на съединителните тъкани
 • Ревматични болести на ставите
 • Ако имате плоско стъпало или крака с различна дължина е благоразумно да носите стелки, за да противодействате на едностранното натоварване на ставата.

Травми и неправилни позиции, които се отразяват върху естествената функция на ставата, като например неправилни позиции на крака, вродена дисплазия на тазобедрената става, прекъснати колене или криви крака, крака с различна дължина.

Ежедневните движения и упражнения заздравяват вашите мускули и сухожилия, както и гарантират доброто усвояване от вашите стави на хранителните вещества.

Ортомол Артро плюс

 • Съдържание

  Ортомол Артро плюс - хранителна добавка облечаваща остеоартрит: съдържание Глюкозамин сулфатХондроитин сулфатХиалуронова киселинаВитамин АВитамин СВитамин Е (ТЕ**)Витамин В1Витамин В2НикотинамидВитамин В6Витамин В12Витамин Още...
 • Дневен прием

  Всеки ден по време или след хранене, заедно с капсулите, съдържанието на едно саше (= дневната доза) се разтваря в около Още...
 • Форми на прием

  Ортомол Артро плюс - хранителна добавка облечаваща остеоартрит: форми на прием гранулат капсули Още...
 • Брошури

    Ортомол Артро плюс - хранителна добавка облечаваща остеоартрит: брошури Брошура Превод на брошурата Още...
 • Допълнителни продукти

  Ортомол Спорт - ежедневна грижа за физическо натоварване, възстановяване и издръжливост.   Липостанол плюс - регулира холестерола.   Още...
 • 1
 • Допълнителни

Ортомол Спорт - ежедневна грижа за физическо натоварване, възстановяване и издръжливост.

Ортомол Спорт

Ортомол Спорт

 

Липостанол плюс - регулира холестерола.

Липостанол плюс - регулира холестерола.