Красота и здраве всеки ден

Спортът - приятел или враг?

 

Не се притеснявайте! Ако са ви поставили диагноза остеартрит, това съвсем не означава, че сте приключили със спорта. Просто не трябва да прекалявате с него.

Доказано е обаче, че бегачите на дълги разстояния, тенисистите и футболистите са по-склонни да страдат от остеоартрит на коляното – причините са травми и повишеното натоварване. От друга страна, умереното спортуване, което натоварва по-умерено ставите, като например карането на колело, фитнес или ходенето пеша допринасят повече вашите стави да бъдат в добро здравословно състояние. Не трябва да се забравя, че хранителните вещества могат да достигнат вашите стави само след достатъчно движение и упражнения.

Как хранителните съставки достигат ставите?

Ортомол Артро плюс - отново спортувам

Хрущялът на ставата трябва винаги да получава идеалното количество хранителни съставки, за да може да се справи с интензивните ежедневни натоварвания. Тъй като хрущяла не е свързан с кръвоносната система, то той се захранва от ставната течност (синовиална течност), която е разположена във вътрешно-ставното пространство между двете ставни повърхности. В този процес хрущяла, когато е под напрежение, бива притискан като гъба и течността, която поема се освобождава заедно с метаболичната шлака. В същото време има приток на нова синовиална течност, която е по-богата на хранителни вещества. Една редовна промяна между оказване и намаляване на напрежението и осигуряването на достатъчно количество хранителни вещества, които активно поддържат хрущяла, са следователно същностно важни за неговото здравословно състояние. Без упражнения, хрущялът просто би „гладувал“.

Ценни хранителни вещества за ставата

Важни съставки за здрави стави и техните характеристики и свойства

Компоненти на хрущяла

Следните четири групи съставки са показали благоприятно въздействие върху симптомите на остеоартрита и метаболизма на хрущяла. Те са тясно свързани една с друга в метаболизма на хрущяла и могат да го подсилят при приемането на един правилен хранителен подход.

Глюкозамин сулфат

Хондроитин сулфат

Хиалуронова киселина

Колаген хидролизат

Глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат са са важни съставни елементи в тъканта на хрущяла, които освен другите неща, определят специалните характеристики на хрущяла под напрежение. В допълнение, те са антиоксидантни съставки, защото улавят свободните радикали и имат принос за намаляване на оксидативния стрес в ставата.

Както при всички съединителни тъкани, колагенът в хрущяла също играе важна роля като структурен протеин. Той осигурява поддържащата съставка на хрущяла. Колагенът се произвежда от тялото. Процесът изисква протеиновите компоненти глицин и пролин. Едно голямо количество от тези протеинови компоненти се съдържа в колаген хидролизата.

Хиалуроновата киселина се съдържа в тялото и е компонент, който има централна роля в различни тъкани в него, благодарение на способността му да свързва големи количества вода. Хиалуроновата киселина е особено важна за всички ставни хрущяли, защото съхранява еластичността на тялото и поддържа амортисьорните им характеристики.

Като „междуклетъчна спойка на тялото“ хиалуроновата киселина помага да се формира подкрепящата субстанция на хрущяла и заедно с колагенните фибри стимулира неговия метаболизъм. Собственото производство на тялото на хиалуронова киселина може да бъде нарушено по много причини. Липсата на хиалуронова киселина намалява вискозитета на ставната течност и по този начин увеличава степента на износване на хрущялната тъкан.

Същностни компоненти на хрущяла

Хиалуронова киселина с глюкозамин

Колагенови фибри

Хондроитин

Сулфат

Протеоглюкан

Вода

Извънклетъчна матрица на хрущяла

Ортомол Артро плюс

 • Съдържание

  Ортомол Артро плюс - хранителна добавка облечаваща остеоартрит: съдържание Глюкозамин сулфатХондроитин сулфатХиалуронова киселинаВитамин АВитамин СВитамин Е (ТЕ**)Витамин В1Витамин В2НикотинамидВитамин В6Витамин В12Витамин Още...
 • Дневен прием

  Всеки ден по време или след хранене, заедно с капсулите, съдържанието на едно саше (= дневната доза) се разтваря в около Още...
 • Форми на прием

  Ортомол Артро плюс - хранителна добавка облечаваща остеоартрит: форми на прием гранулат капсули Още...
 • Брошури

    Ортомол Артро плюс - хранителна добавка облечаваща остеоартрит: брошури Брошура Превод на брошурата Още...
 • Допълнителни продукти

  Ортомол Спорт - ежедневна грижа за физическо натоварване, възстановяване и издръжливост.   Липостанол плюс - регулира холестерола.   Още...
 • 1
 • Допълнителни

Ортомол Спорт - ежедневна грижа за физическо натоварване, възстановяване и издръжливост.

Ортомол Спорт

Ортомол Спорт

 

Липостанол плюс - регулира холестерола.

Липостанол плюс - регулира холестерола.