Красота и здраве всеки ден

Професионален или аматьорски спорт - микронутриентите са жизнено важни

Ортомол Спорт и микронутриентите

Том (37 годишен) на практика е един здрав мъж. Редовно следи физическото си състояние, контролира теглото си и е запален спортист. Напоследък се оплаква от умора и податливост на инфекции. Стандартните лабораторни тестове обаче, показват че всичко е нормално. Все пак той вече не може да се занимава активно с любимите си спортове и да постига обичайните резултати. Чувството за „загуба на форма и спад“ го притеснява истински. Заедно със своя лекар те се опитват да проследят и открият възможните причини за тази промяна. Том се опитва да поддържа хранителен режим, който е здравословен и подходящ за атлети, но се сблъсква с много стрес на работното си място и няма възможност винаги да избира своята храна. На практика му е трудно да спазва множеството хранителни препоръки за активни спортисти. Затова той с готовност приема препоръката за комбинацията от микронутриенти, предлагана на спортисти като хранителна добавка.

Това не е изолиран случай. Все повече хора стават физически активни и започват да се занимават с различни спортове. Първоначалната мотивация за тази повишена физическа активност обикновено е проблем, свързан със здравословното състояние – намаляване и контрол на теглото, предотвратяване на различни болести или преодоляване на стреса. Много от тези хора продължават с физическите си занимания и стават амбициозни спортисти в дисциплини като бягането, колоезденето и плуването.

Много от най-добрите спортисти обаче, знаят от дълго време, че често е трудно да се задоволи повишената нужда от микронутриенти с нормален хранителен режим. Това се отнася и за много хора, които се занимават със спорт на аматьорски начала. 6, 10

Хора, занимаващи се с различни спортове, често не са в състояние да се справят с подробните препоръки за идеалния спортен хранителен режим. Така например, всички онези, които активно се занимават със спорт и едновременно с това работят, рядко имат възможността да задоволят тази повишена потребност. На тях често им липсват основни познания за правилно прилагане на препоръките в практиката. Рискът от недостиг на микронутриенти е особено голям при спортисти, които трябва да обръщат особено внимание на теглото си, защото проблемът може да идва в резултат на ниско калорична диета.

Недостигът на микронутриенти на практика може да се дължи на самата спортна активност - повишената нужда от енергия се свързва с по-високи нива на оксидативен стрес. За да се противодейства успешно на оксидативния стрес спортистът има нужда от всеобхватно осигуряване на антиоксиданти. 10 Тялото губи допълнително минерали чрез отделяната пот – най вече магнезий, калций, калий, В витамини, желязо, цинк и мед. 10 Недостатъчната доставка на минерали, които са необходими за активно спортуване, може да доведе до понижаване на резултатите, намаляване на издръжливост и съпротивителните сили срещу инфекции, в някои неблагоприятни случаи дори до невъзможността да се тренира и състезава.

Нужда за доставянето на микронутриенти на спортисти

 • Недостиг Чрез загуба на течности: например, магнезий, калций, калий, В витамини, желязо, цинк и мед
 • Поради повишения аеробен метаболизъм в мускулната система се появяват все по-висок брой свободни радикали. Това води до повишена нужда от антиоксиданти като витамитни С и Е., бетакаротен и минералите, които действат като коензими: селен, мед, цинк и манган.
 • Липса на микронутриенти в хранителния режим
 • Повишеното използване на енергия води до повишена нужда от витамини и минерали

Заключение: спортистите изискват много от телата си и затова трябва да им дават много, за да съхранят физическата си форма и съпротивителни сили, както и да постигнат по-бързо възстановяване. Том си даде ясна сметка за този факт. За да поддържа и развива тренировъчните си успехи той иска балансирана комбинация от микронутриенти, която се основава на повишената нужда от витамини, минерали и микроелементи в допълнение към един подходящ хранителен режим.

Ортомол Спорт

 • Съдържание

  Ортомол Спорт - ежедневна грижа за физическо натоварване, възстановяване и издръжливост: Съдържание ВитаминиВитамин А Витамин С Витамин Е Витамин В1 Витамин В2 Никотинамид Витамин В6 Витамин В12 Витамин К1 Витамин Още...
 • Форми на прием

  Ортомол Спорт - ежедневна грижа за физическо натоварване, възстановяване и издръжливост: форми на прием Флакон Таблетка Капсула Още...
 • Брошури

    Ортомол Спорт - ежедневна грижа за физическо натоварване, възстановяване и издръжливост: брошури     Брошура Листовка Още...
 • Допълнителни продукти

  Ортомол Артро плюс  - за облечение при остеоартрит.   Още...
 • 1
 • Допълнителни

Ортомол Артро плюс  - за облечение при остеоартрит.

Ортомол Артро плюс - за облечение при остеоартрит.

 

Ортомол Артро плюс