Красота и здраве всеки ден

В подкрепа на постиженията

Ортомол Спорт в подкрепа на постиженията

Микронутриентите са жизнено важни за подсигуряването на спортистите с максимална подкрепа за техните постижения.

В витамини

Витамините от групата на В са включени в много биохимични процеси на въглехидратния, протеиновия и мастния метаболизъм. Следователно те са същностно важни за енергийния метаболизъм. Необходимо е достатъчно доставяне на Витамини В, за да се гарантира оптимално осигуряване на енергия, необходима за спортните постижения. Необходимото ниво на микронутриенти се увеличава със спортната активност: например, нуждата от Витамин В6 се повишава.4 Витамините В6, В12 и фолиева киселина, както и желязото са също важни фактори при създаването на еритроцити. Достатъчното осигуряване на кислород за производството на аеробна енергия в мускулната система може да бъде осигурено дори под напрежение ако в кръвта са налични адекватно количество еритроцити. Един прием от спортистите на Витамини В1, В2 и В6, който е специално съобразен с повишената потребност и следователно е подходящ за подкрепа на спортните постижения.

L-карнитин

L-карнитинът е еднакво важен фактор за осигуряването на енергия.L-карнитинът осигурява оставането на мастните киселини в митохондрията и в последствие са метаболизирани там, при процесите за доставяне на енергия. Поради специфичната му релевантност при производството на енергия, L-карнитинът е особено важен микронутриент за спортистите. Множество проучвания показват, че нормален хранителен режим с добавка на L-карнитин оптимизира физическото състояние и възможността за по-добро изпълнение, както и отлага началото на умората и изтощението. Група маратонците например, чрез допълнителен прием на L-карнитин за срок от шест седмици, увеличили максималната си скорост на тичане средно с 5.7%. Чрез допълнителен прием на L-карнитин бегачите на дълги разстояния биха могли да подобрят максималния прием на кислород и по този начин физическото си състояние до 6%.Следователно трябва винаги да подържат едно адекватно ниво на прием на L-карнитин.

Коензим Q10

Коензим Q10 е същностно важен компонент в митохондриалната дихателна система, което е важно за оксилителното фосфорилиране и следователно за доставянето на енергийния носител ATP(аденозинтрифосфат). Едновременно с ключовите си функции при клетъчния енергиен метаболизъм, Коензим Q10 също действа като антиоксидант, защитаващ клетката. В рандомизирано, плацебо контролирано, двойно сляпо проучване, граждани в добро здравословно състояние, трениращи и нетрениращи, получават Коензим Q10 и плацебо. След 14 дни, когато проучването приключва, резултатите показват, че нивото на Коензим Q10 в тестираната група, за разлика от плацебо групата, се е увеличило значително (р<0,01). Веднага след приема на Коензим Q10 плазменото ниво корелира по един значително позитивен начин с концентрацията в мускулната система , както и с VO2max и „времето до изтощаване“.

Магнезий

Магнезият е един важен минерал, особено за спортисти, защото е включен в много ензимни реакции в енергийния метаболизъм. Той също така има важни функции при мускулните контракции и нервопроводимостта. Недостигът на магнезий може да доведе до мускулни крампи и преждевременно мускулно изтощение. Следователно адекватната доставка на магнезий за спортистите е задължителна, особено като се вземе предвид факта, че физическият стрес води до загубата му чрез потта и урината. Според резултатите на едно рандомизирано, контролирано проучване, тази загуба не може да бъде компенсиране чрез доставяне на храна. Проучването също потвърждава, че недостигът на магнезий по-често се наблюдава при активните спортисти, отколкото при хора, които не се занимават с подобни дейности.

Микронутриенти и техните функции при енергийния метаболизъм и доставянето на енергия

Важние съставки               Хранителни характеристики и функции

В витамини                        Осигуряване на енергийния метаболизъм, формиране на еритроцити

L-карнитин                        Енергийно осигуряване/производство на енергия от мастни киселини

Коензим Q10                      Окислително фосфорилиране в митохондрията

Магнезий                          Мускулни контракции,  нервопроводимостта

 

ОПТИМИЗИРАНЕ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО

Хората, които са физически много активни, трябва да си дават достатъчно

Време за възстановяване. Въпреки, че външно не се забелязва нищо, това

е един много важен етап за възстановяването и оптимизиране на

възможностите за постигане на желаните резултати. Следващите

микронутриенти, както и някои други, са важни за спортистите, за да

подкрепят своето възстановяване.

Калий

Както и магнезия, калият е важен минерал за спортистите. Калиевите йони участват в стимулиране проводимостта на нервите и мускулните клетки. Самият калий е важен за гликогенното съхранение. Синтезирането на гликоген и неговото съхранение в черния дроб и особено в мускулната система е най-важния ограничаващ фактор за физическата активност. Това се отнася както за спортистите, работещи за издръжливост, така и за онези трениращи с тежести за сила. Следователно калият е важен минерал за спортистите в етапа на възстановяване и тогава са необходими достатъчни количества за съхранението на гликоген. Обикновеният хранителен режим на един спортист обаче, не винаги може да осигури необходимото високо ниво на калий, особено като се има предвид факта, че той също се губи с потта. Следователно може да се препоръча допълнителен прием на калий, за да се осигури оптималното складиране на гликоген по време на възстановителната фаза на спортистите.

Калций и Витамин D

Калцият и витамин D също играят важна роля по време на възстановяването на спортистите. Физическата активност обикновено води до заздравяване на костната маса, но само ако има достатъчно доставка на калций и витамин D. Спортистите, работещи за издръжливост са тези, които особено се опасяват от фрактури, причинени от стресово натоварване. Причината обикновено е диспропорцията между здравината на костите и тежестта, която трябва да понасят. От друга страна, здравината на костите зависи от фактори като достатъчната минерализация. Остеогенезата се стимулира чрез физическа активност и се случва по време на възстановяването на спортистите. Именно тогава т е имат нужда от достатъчно количество калций и Витамин D, за да се подкрепи костния метаболизъм. Количеството приемано чрез храната обаче, често не е достатъчно за задоволяване на потребността. В Германия доставянето на калций е доста под желаното ниво на прием от 1,000 – 1,200 мг/ден при всички възрастови групи.4 Дневната потребност от калций на повечето спортисти е по-висока, особено поради причинената загуба чрез потта и урината, вследствие на физическата активност.

Следователно допълнителният прием на калций и витамин D изглежда благоразумен, имайки предвид недостатъчните нива на калций дори сред неспортуващото население. Рискът от фрактури под напрежение например, може да бъде намален чрез този допълнителен прием.

Ортомол Спорт

 • Съдържание

  Ортомол Спорт - ежедневна грижа за физическо натоварване, възстановяване и издръжливост: Съдържание ВитаминиВитамин А Витамин С Витамин Е Витамин В1 Витамин В2 Никотинамид Витамин В6 Витамин В12 Витамин К1 Витамин Още...
 • Форми на прием

  Ортомол Спорт - ежедневна грижа за физическо натоварване, възстановяване и издръжливост: форми на прием Флакон Таблетка Капсула Още...
 • Брошури

    Ортомол Спорт - ежедневна грижа за физическо натоварване, възстановяване и издръжливост: брошури     Брошура Листовка Още...
 • Допълнителни продукти

  Ортомол Артро плюс  - за облечение при остеоартрит.   Още...
 • 1
 • Допълнителни

Ортомол Артро плюс  - за облечение при остеоартрит.

Ортомол Артро плюс - за облечение при остеоартрит.

 

Ортомол Артро плюс