Красота и здраве всеки ден

Хормонални промени и начин на живот

Хормонални промени и начин на живот

В периода на менопаузата,  хранително мото „Качество, не количество“ ще бъде голяма стъпка в правилната посока. Докато се променя животът тази перспектива ще помогне да се справите по-успешно с един от най-често срещаните проблеми - запазване на теглото. Въпреки че много жени не се хранят повече, отколкото преди, те са склонни да пълнеят по това време. Покачването на теглото от една страна се дължи на промяната в хормоналния баланс – приблизително периода между 45 и 54 години – и от друга страна процесът на застаряване. Обемът на енергоемките мускули постепенно намалява, което улеснява увеличаването на мастната тъкан.

Плодовете и зеленчуците поддържат теглото стабилно

Ако изобщо е възможно, броят калории, консумирани за ден не трябва да надвишава 2000-2300ккал. Висококачествените храни – натурални, непреработени са полезни не само за тялото, но също глезят вкусовите рецептори. Плодове, зеленчуци, риба, качествено месо, нискомаслени млечни и пълнозърнести продукти трябва да формират основната диета. Една добре балансирана диета, в дългосрочен план, е най-добрата гаранция за добро здраве и стабилно телесно тегло. От друга страна „краш“ диетите (максимално голяма загуба на тегло в най-кратък срок) често водят до йо-йо ефект и ограничават набавянето на микронутриенти, от които тялото отчаяно се нуждае, в този момент.

Разумното определяне на теглото се прави, чрез “Индекс на телесна маса“ (ИТМ/BMI). То се изчислява както следва:

Телесното тегло се определя, както следва, като се използва изчислената стойност за ИТМ:20-24,9 – нормално телесно тегло; 25-29,9 – наднормено тегло; 30-35 – затлъстяване, всичко над тази стойност означава сериозно затлъстяване

Как работи ИТМ

На пример: Жена е висока 1,65м и тежи 74кг

В този случай, ИТМ се изчислява, по следния начин:

74 : (1,65 х 1,65) = 74 : 2,72 = 27,2

Следователно жената е само с леко наднормено тегло и все още не е необходимо да се притеснява. Въпреки това, трябва да се положат допълнителни грижи, ако са на лице рисковите фактори, като високо кръвно налягане, прекомерно високи кръвни липиди, диабет или ставни заболявания (артрози). В този случай е добре да отслабнете, докато достигнете нормален ИТМ. От хранителна гледна точка, няма нищо лошо жените на възраст над 45 години да бъдат с ИТМ 27, но стойността не бива да пада под 22. Слабите жени и тези с поднормено тегло са по-податливи на остеопороза.

Правилното хранене в ключът към постигането на идеалното тегло

Пълнозърнестите продукти винаги трябва да бъдат предпочитани, тъй като те не само осигуряват ценни хранителни вещества, но и ви държат сити за по-дълго време. Това автоматично намалява приемът на калории. Същият ефект може да се постигне, чрез приема на достатъчно количество течности. Хората, приемащи големи количества минерална вода, билкови и плодови чайове са склонни по-рядко да чувстват глад и могат да запазят тялото и особено кожата си добре изглеждащи и свежи.

По време на менопауза храната трябва да отговаря на две потребности: от една страна, не трябва да съдържа много калории, от друга, да предоставя на тялото достатъчно количество от всички микронутриенти.

Упражненията хармонизират душата и тялото

Резултатите от правилното хранене могат да бъдат допълнително подобрени, чрез включване на упражнения в ежедневието и чрез участие в спортни дейности. Основният фокус е, чрез подобряване контрола върху телесното тегло и благосъстояние по естествен начин, но спортът може да постигне много повече: той укрепва мускулите и костите, помага за предотвратяване на остеопороза и стяга кожата. Не забравяйте: упражненията противодействат на стреса и успокояват душата.

Опитайте се в ежедневните си планове да добавите и три пъти седмично спорт, когато е възможно използвайте велосипед, вместо кола. Това противодейства на намаляването на мускулатурата и увеличава разхода на енергия. Продължителните спортове, като бързо ходене, колоездене, плуване и туризъм, помагат да изгорите идеалното количество мазнини. Половинчасовите серии са идеални. Проверявайте редовно вашия пулс: правенето на аеробни тренировки, гарантира, че дишането може да осигури достатъчно количество кислород.

Като общо правило: все още трябва да бъдете в състояние, да говорите, докато спортувате. Ако искате по-прецизна информация за аеробния диапазон. От това зависи максималната честота на пулса, който се изчислява по следния начин:

220 – възрастта = максималната честота на пулса

Вашият аеробен диапазон е 70-85% от максимална честота на пулса – докато сте в тази зона, вашето тяло се тренира ефективно и скоро нежеланите затлустявания ще изчезнат!

Новобранците в спорта е добре да посетят своя лекуващ лекар за контролен преглед и да започнат с умерени тренировки. 60-70% от максималния пулс е достатъчен. Измерете пулса си с подходящ измервателен уред, който може да се закупи от всеки добър спортен магазин. Ако предпочитате не толкова изпотяващи тренировки, а такива, които оформят и дават повече пъргавина е добре да опитате гимнастика, пилатес и други подобни. Можете да влезете във форма и като посещавате фитнес комплекс – големият набор от различни курсове ще направи тренировките ви разнообразни, а и ще имате възможност да се срещнете с доста съмишленици.

Масажите, плуването, сауната допринасят за благосъстоянието и добрия външен вид. Както спортът, те също стимулират производството на хормони на щастието, така че отделяйте време за себе си. По този начин ще бъдете в състояние да се отпуснете и да „презаредите батериите“ за тежкото ежедневие.

Ортомол Фемин

 • Съдържание

  съдържание Ортомол Фемин - за жените в менопауза Соев екстрактИзофлавони в натуралнанепроменена формаЕкстракт от ленено семевключително лигнани ВитаминиВитамин Е (ТЕ**)включително α- Още...
 • Дневен прием

  Ортомол Фемин за жени в менопауза Дневна доза за прием  - 2 капсули Още...
 • Форми на прием

  Ортомол Фемин - жените в менопауза: форми на прием - Капсули Още...
 • Брошури

  Ортомол Фемин- за жените в менопауза : брошури   Брошура  Превод на брошурата Още...
 • Допълнителни продукти

  сходни продукти липсват   Още...
 • 1