Красота и здраве всеки ден

Kосопад след прекаран Ковид-19

Kосопад след прекаран Ковид-19И вие ли сте сред тези хора, които все още не могат да се преборят с косопада след прекаран Ковид-19? Не е утешително, но трябва да знаете, че с този проблем се сблъскват неочаквано много хора и то за неприятно дълъг период от време.  Дори асимптоматичното протичане на заболяването не е гаранция за липсата на такъв проблем. 

Човек губи на ден между 80 и 100 косъма, а през пролетта и есента нормалното количеството се увеличава. Когато тази обичайна смяна бъде комбинирана и с постковид косопад, проблемът наистина добива плашещи размери.

Обикновено засилената загуба започва около три-четири месеца след преболедуване и продължава няколко месеца.  Специалисти споделят, че проблемът много често се дължи на самата употреба на лекарства и по-специално на приемането на ударни дози антиботици или кортикостероиди. Вирусът и стресът от самото заболяване допълват картината в доста негативни тонове. Косата пада на кичури, споделят дори хора, които никога не са имали подобни притеснения.

Не се очайвате!. Каквото е имало да падне, ще падне. Този проблем най-често е временен и с правилни мерки и търпение бихте могли да възстановите баланса.

Няма магическа формула за спиране не косопада. Обикновено новият растеж започва 2-3 месеца, но времето за възстановяване е индивидуално.

Какво можем да направим за да подпомогнем процеса?

Посетете специалист дерматолог

Необходимо е да се направи преглед при специалист за диагностика на проблема. Добре е да се направят и изследвания на цялостното състояние на организма, за да се изключат проблеми в други системи, които на пръв поглед не дават сигнал за безпокойство.

Намалете употребата на козметика

Ползвайте козметика за коса, с който сте свикнали и която ви понася добре. Препоръчително  е да се намалят до максимум продуктите съдържащи сулфати, силикон. Полезни са кокосови, арганови маски например.

Ограничете се с боядисването. Боите съдържат киселини, които допълнително усложняват проблема. Добре е да отложим с 2-3 месеца по възможност поставянето на боя.

Стилизиращи продукти могат да се използват пестеливо и е желателно да не се поставят в корените. Категорично трябва да се избягват сухи шампоани и бои за коса, предназначени само за оцветяване на корените. Наличието им върху скапла спомага за запушването на порите и създава проблем при храненето и развитието на новия фоликул

Балансирайте хранителния си режим

За цялостното възстановяване на организма е необходимо да се започне и поддържа балансиран режим на хранене.

Като начало е важно да се намалят мазните храни. Добре е да се консумират повече сурови ядки, а животинското мяляко да се замени с ядково.

Списъкът с някои важни храни:

  • леща и яйчен жълтък – препоръчителни заради богатството на протеини, витамини В, желязо, сяра и цинк
  • соя, боб, месо и сирене - добър източник на протеини
  • авокадо, бобови растения, риба, банани - за повишаване на нивата на витамин В и магнезий
  • червено месо, зърнени култури и морски дарове - за  набавяне на желязо и цинк.

Тъй като приемът на разнообразни хранителни вещества в необходимата концентрация и пропорция е сложен, добре е да допълним терапията си и с подходящи хранителни добавки, съдържащи нужните витамини и минерали. Хранителни добавки на Ортомол, разработени на принципа на ортомолекулярната медицина са висококачествени продукти за поддръжка на вашето добро здраве.

orthomol hair Intense 300x300 2

 

е хранителна добавка за здрава и силна коса. В състава й са съчетани важни микроелементи и витамини от група В с аминокиселините L-цистеин и L-метионин, както и патентования KeraLiacin® , който включва специален екстракт от просо.

 

Просото съдържа много минерали и микроелементи, които играят важна рола в борбата с косопада. Богато на желязо, то подобрява насищането с кислород в кръвта, спомага за оросяването на скалпа и снабдването му с полезни хранителни вещества. 

Здравето на косата влияе и на нашето самочувствие и на пихическото ни състояние, което е една сериозна причина да се отнесем сериозно към проблема с косопада след Ковид-19 и да направим своя план за действие. Подкрепете косата си отвътре!

Научете повече за полезните съставки и действието на