Красота и здраве всеки ден

Балансирано хранене по време на кърмене

Най-важната връзка между майката и детето е кърменето. To е не само е не само акт на хранене за мъничетата, но ритуал за изграждане на емоционалната връзка и на усещане за близост. За да бъде полезно и пълноценно кърменето, нужно е майката да положи допълнителни усилия, за да снабди организма си с най-важните хранителни вещества, който ще преминат чрез млякото в тялото на бебето.

Хранителната диета в периода на кърмене е сред най-обсъжданите теми при младите родители. До първите 6 месеца средното количество кърма, която отделя една кърмеща майка, е около 800 мл на ден. Обикновено през следващите месеци тя започва да намалява и достига до около 600 мл. Калориите, които трябва да си подсигури кърмещата жена, не трябва да са под 2500-2600 на ден. Този период е един от най-важните за новопоявилия се член в семейството, затова е задължително да се съобразим с него.

Имайте предвид, че диетата по време на кърмене предполага да е по-хранителна и разнообразна, за да осигури така нужната енергия и богат набор от микронутриенти. Не се ограничавайте с похапването през периода на кърмене, но нека то да бъде здравословно.

Нужда от балансирано меню

Балансираното хранене трябва да включва разнообразни продукти, богати на витамини:

  • Обърнете внимание на йода, магнезий.
  • След раждането някои жени се оплакват от косопад или проблеми със зъбите, затова подсигурете на организма повече калций – нахут или тахан са подходящ избор. Не забравяйте за рибеното масло, желязото и цинкът.
  • Осигурете витамините от групата Б за повече енергия, както и да избегнете депресивните и уморени състояния. Към тази група спада и фолиевата киселина – дори и след раждането приемът ѝ е важен за нервната система и съвсем естествено бебето си го набавя чрез майчината кърма. Тя може да се снабди чрез храни като листни зеленчуци, пълнозърнест хляб.
  • Витамин А ще откриете в спанака, рибата, морковите. Сезонните плодове и зеленчуци, рибата, добре обработеното месо, зърнените продукти са сред предпочитаните храни. Спокойно можете да се обърнете към варените яйца и филийки пълнозърнест хляб, където си крие цинк, а и добре познатия витамин Д.

Някои майки получават газове и чувство на подутост в стомаха след консумацията на броколи, зеле или бобови култури. Други не приемат прясното краве мляко, защото е алерген, освен това може да предизвика колики у детето. Неговата храносмилателна система все още не е устойчива за преработката на протеина в млякото. Тук изключение прави киселото мляко. При всеки човек обаче даден продукт може да направи реакция, която при вас да не се отрази, съответно и на бебето ви.

Това, което можете да предприемете е да наблюдавате детето ви как реагира на различните храни, които приемате. В случай, че и при него е налична негативна реакция, не ги включвайте в менюто си докато кърмите. Приемайте тези от тях, които не ви създават неприятно чувство.

Пълноценно функциониращият организъм на жената е от много важно значение, което не би трябвало да подлежи на недостиг на хранителни вещества. Не подлежи на съмнение, че категорично са нежелателни тютюнопушенето, приема на силно алкохолни напитки, особено непосредствено преди кърмене, както и кофеинови течности и чай. Пикантно подправените храни и тези гарнирани с чесън и лук се отразяват в кърмата и не са желани за бебето.

Най-добрият избор

Понякога е трудно да разнообразите менюто си, така, че да отговорите на постоянно нарастващите нужди на бебето. Особено през зимата, когато изборът на храни, богати на витамини е силно ограничен. Правилното решение в такива ситуации е комплексната грижа Ортомол Натал. Продуктът съчетава оптимален набор от микронутриенти и нужни за организма на кърмещата майка вещества. В състава му влизат витамини, минерали, микроелементи и антиоксиданти като фолиева киселина, йод, желязо, магнезий и калций, както и Oмега-3 киселини, включително DHA. Ортомол Натал е единственият продукт за майки на българския пазар, който дарява организма ви с важни пробиотици. Освен това се грижи за регулирането на функцията на червата и подобрява вагиналната флора. За създаването на хранителната добавка са спазени принципите на ортомолекулярната медицина.

Кърменето е естественият начин бебето да получава необходимите му хранителни вещества. Осигурете му спокойно хранене и оптимален прием на нужните вещества, за да се развива здраво и щастливо още с първите дни след появата си.

Вземи своята месечна порция витамини тук