Красота и здраве всеки ден

Храни, които предпазват децата от грип и настинки

Зимата е вече при нас, макар и без типичните снежни пейзажи. Тук са и характерните за сезона вируси и настинки. И съвсем естествено във всеки родител нараства загрижеността как да защитим малчуганите и да подсилим техния имунитет.

Нека обърнем внимание на менюто на детето. То трябва да предлага много богата гама от витамини, за да подпомогна правилното функциониране на защитните сили на организма.

Плодове и зеленчуци, който не яде… Съюзници при справянето с грипните и простудни заболявания са тези естествени витамини в природата. Осигурете в менюто продукти с високо съдържание на витамин С като портокали, мандарини, киви, манго, марули, домати. Не е странно, че през зимата е добре да се набляга на по-калорични храни, богати на въглехидрати, като например картофите, ориз и обичаните от децата банани. Чрез морковите и зелето снабдявате организма с още дози витамини и ключовият витамин В. Него можете да откриете и в яйчения жълтък.

Фокусирайте се върху това да предлагате на децата необработвани пресни плодове и зеленчуци било то под формата на салата, парченца следобеден плод или нектар. Както и преди сме подчертавали – добре е да се наблегне на сезонните плодове и зеленчуци.

Месото – пуешко, телешко или заешко ще осигурят витамин В, цинк и желязо. То е източник на така важните вещества протеини, въглехидрати и мазнини. Най-добре е да сварено или запечено. Накарайте децата да заобичат черния дроб. Той освен желязо съдържа и редица полезни вещества като витамин Д например. Както е известно недостигът на този витамин при децата води до болестта рахит и забавяне на растежа. Витамин Д можем да открием още в яйцата и рибеното масло.

Не пренебрегвайте рибата. Тя крие в себе си лесноусвоими белтъчини и мазнини, които са полезни за организма, особено е подходяща през периода на ниските температури. Рибата съдържа витамините А, Д, Е, фосфор, йод и др., които имат важно значение за имунитета на детето. Обърнете внимание, че ако възрастните можем да си позволим да наблегнем на по-мазните риби, то нека в детското меню да подберем рибно месо с ниско съдържание на мазнини.

За млякото добро или нищо. Има много спорове дали млякото е полезно или вредно, краве или козе и т.н. Истината е, че има достатъчно твърдения, че то съдържа всички необходими вещества за човек. Освен това млякото съдържа елементи, които отговарят за растежа. То е източник на важната белтъчина казеин, чиято основна функция е хранителна. Децата могат да консумират прясно мляко като напитка до две чаши средно на ден, но може да си добавя също в супата или в пюрето.

Киселото мляко обикновено се включва в закуската, в десерти, придружавано от бисквити или плодове. Вземете предвид, че е желателно да включите млякото в менюто на детето едва след навършването му на 1 годинка.

Освен балансираното меню, което да стимулира имунната защита, подкрепете уязвимия детски организъм с подходящи хранителни добавки. Имун за деца от Ортомол е прецизно разработен продукт, който засилва отбранителните сили на организма. Активно и мощно се присъединява в борбата с грипа и вирусите. Изследвания сочат, че продължителният прием на ортомолекулярния продукт влияе върху активността на клетките и намалява възможността от повтаряне на инфекции. Имун за деца е клинично тестван и е доказано, че не уврежда зъбките. Кой обича лекарства и антибиотици? Здравословно хранене с богат набор от микронутриенти заедно с незаменимите добавки Имун за деца обещават силен имунитет през зимните дни за най-малките, а и спокойни предстоящи празници.

Вземете го сега!