Красота и здраве всеки ден

Как да се справим със ставните болки? 

Отиващата си есен може да е любим сезон за много хора, но за други се оказва, че е истинският кошмар. Това е сезонът, който е в състояние да обостри сериозни болежки и да провокира дискомфорт с всяко раздвижване на тялото. И това се осеща особено осезателно с напредването на възрастта.

Човешкото тяло има повече от 180 кости, които са свързани чрез стави, и над 120 вида артрит, които могат да ги застрашат. Едва ли обаче в ежедневието си ни се налага да се замисляме как е устроен скелетът ни. Какво застрашава ставите ни и по какъв начин те ни дават възможност да изпълняваме милионите свободни движения на тялото.

Какво представляват ставните промени?

Ставите са преките потърпевши от натоварванията и възпаленията. Обикновено оплакванията за болки и затруднено движение се засилват навлизането в по-зряла възраст. Този процес често бива определян като „износване“ на ставите. Проблемът обаче може да бъде предизвикан и от професионални дейности, свързани с интензивно физическо натоварване и получени травми.

Най-често срещаният артрит е остеоартритът, известен още като остеоартроза или артроза. Това е дегенеративно заболяване, което предизвиква изменение на ставите, като разрушава, по биохимичен път, хрущялната тъкан. Вследствие на което костната повърхност на ставата остава незащитена, а това води след себе си възпаление и болка.

Остеоартритът обикновено засяга малки стави, но и тези носещи най-голяма тежест, като ставите на пръстите, коленете, стъпалата или на гръбнака. При този вид ставни болки, страдащият усеща изтръпване на крайниците. Появата им е характерна при липса на моментна физическа активност, например при пътуване на по-дълъг път или нощно време, когато тялото не се движи.

При хора, страдащи от ставни болки, е характерна засилена чувствителност при промяна на времето, понижаване на температурите или висока влажност.

Остеоартритът може да се развие у хора, които са предразположени към нея, както и ставни заболявания и малформации.

Как да преодолеем ставните болки?

Известно е, че ставните неразположения могат да се появят с възрастта, от прекомерно тегло, дори и да са вследствие на професионална дейност, свързана със солидно физическо натоварване. Студеното и влажно време обикновено засилва оплакванията. Независимо каква е причината за появата на остеоартрита, трябва да предприемем мерки.

Редовните упражнения за укрепване на мускулите, както и тези за подвижност на ставите, могат значително да тушират ставните болки. Изключват се силови упражнения. Раздвижването ще повлияе благоприятно както на тялото, така и на духа. При ставни болки, категорично не се препоръчва бягането. То може да се замени с плуване, който е един от препоръчваните спортове за справяне с болките при остеоартрит.
Диетотерапията, придружена с хранителни добавки, могат да съдействат по-лесно да се справите със ставните промени, които настъпват в тяло ви. Препоръчва се да се внимава с червеното месо и солените храни, те не влияят добре на ставите. Здравословното хранене е важно. Освен него обърнете внимание на нужните витамини и микронутриенти.

 

Ортомолекулярната хранителна добавка Артро плюс от Ортомол е подходяща за диетично управление на остеоартритните ставни промени. Това е храна за специализирани медицински цели. Изследвания сочат, че болката намалява с 39%, при изкачване на стълби, в резултат на диетотерапия. Добрите постижения се крият в уникалния състав на хранителната добавка. Тя снабдява организма с важни N-ацетил цистеин и витамините B3, K1, B6, C, които осигуряват силна подкрепа за хрущяла и костния метаболизъм. Артро плюс съдържа и противовъзпалителните Омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, благоприятстващи за активната борба срещу ставните болки.

Артро плюс ви носи свобода в движенията – намалява болката и увеличава подвижността.

Можете да се запознаете с предимствата и ползите от продукта тук