Красота и здраве всеки ден

LiverДетоксикация на черния дроб: какво, кога, как

Черният дроб е отговорен за детоксикацията на организма. Той разгражда токсините, попаднали в тялото. Но ако черният дроб разгражда токсините, защо тогава да детоксикираме самия черен дроб, защо да не го оставим да си върши работата?
Предположението за детоксикация на този орган е, че прочистващото лечение ще направи черния дроб по-способен да върши работата си. Но въпросът е дали това наистина е така. За съжаление има много погрешни схващания за детоксикацията на черния дроб, затова е важно да знаете за какво е полезна детоксикацията на черния дроб - но най-вече за какво не е полезна.

Детоксикация на черния дроб – най-честите заблуди?

Може би най-големият проблем с този вид детоксикация е напълно погрешната представа, която имаме за нея, и невъзможните резултати, които очакваме. Много от нас смятат, че чернодробното прочистване е начин да се обърнат последиците от тежък уикенд или години на вреден начин на живот с промяна на диетата и начина на живот в рамките на няколко дни или дори няколко седмици.

За съжаление, колкото и разочароващо да изглежда, черният дроб не работи по този начин. Затова, ако имаме такива очаквания за детоксикацията на черния дроб, ще останем разочаровани.

Ако целта ви е да регенерирате черния дроб, можете да сте сигурни, че този орган може да се самовъзстанови. Това става, като увредените клетки се заменят с нови, здрави клетки. От определен момент , обаче, увреждането е необратимо, и тук, за съжаление, не може да помогне нито едно чудодейно лекарство.
Ако искате да се предпазите от инфекции, които атакуват черния дроб, като вирусите на хепатита, детоксикацията сама по себе си също не е решение. Не може да се говори и за значими ефекти при лечението на мастния черен дроб и алкохолните чернодробни проблеми.

Защо е полезна детоксикацията и как трябва да се прави?

Ако целта е да се защити черният дроб, най-доброто, което можете да направите, е да не го подлагате на стрес над средното ниво. Заобикалящата ни среда и храната, която консумираме, са пълни с токсини, които постоянно навлизат в тялото ни, и нашата система за детоксикация може да се справи с тях до известна степен.
Ако обаче към "нормалния" прием на токсини добавим и други стресови фактори, като прекомерна консумация на алкохол, инфекции, нездравословен начин на живот и т.н., нанасяме много щети. Те могат да увредят тъканите и да попречат на ефективната му работа. Затова целта е да се поддържа здравословно базово ниво и да се предотвратят сериозните щети.

Предвид факта, че този орган е в състояние да се самовъзстановява на клетъчно ниво, най-добре е да се въздържате от вредни навици, които натоварват черния дроб.
Струва си да избягвате алкохола, например. За мъжете това означава приблизително еквивалент на две бири или чаша вино на ден, а за жените - еквивалент на една бира или чаша вино.

Освен това е добре да се грижите за безопасността по време на полов акт и да използвате презервативи, особено ако често сменяте партньорите си.
Кажете "не" на наркотиците. Въпреки че самите наркотици натоварват черния дроб, най-голяма опасност представляват не самите наркотици, а инфекциите, разпространявани чрез споделяне на игли.

Ако има начин, помислете дали си струва да приемате лекарства. Лекарствата често са полезни за различни заболявания, но натоварват много черния дроб. Разбира се, не става въпрос за категорично отхвърляне на медикаментите, тъй като така си нанасяме повече вреда, отколкото полза. Въпреки това не е необходимо всички проблеми да отиват направо в аптеката, особено ако имаме възможност да се излекуваме сами чрез промени в храненето и начина на живот и чрез природни средства.
Наред с това може би си струва да се задълбочите и да разгледате какво уврежда черния дроб и какви навици и храни могат да причинят тези вторични причини. Например, като се стараете да се храните и да спортувате достатъчно, за да не напълнявате, вие също така защитавате черния си дроб.

Как може да се подпомогне детоксикацията на черния дроб?

Въпреки че няма чудодейни лекарства за защита на черния дроб и не е добра идея да мислим за него като за орган, който може да бъде ремонтиран, когато се развали, има някои полезни билки и навицим които подпомагат неговото здраве.

Куркума: Куркумата се използва като лекарство в Индия от векове. Активната му съставка е куркумин, който може да помогне за регенерирането на черния дроб, да премахне различни метали от организма и да подпомогне правилното функциониране на ензимите за детоксикация.

Чесън: Високото съдържание на селен може да допринесе за производството и функционирането на антиоксидантни ензими. Освен това той може да бъде ефективно оръжие срещу оксидативния стрес в тялото ни.

Зехтин:Зехтинът е от "добрите" мазнини. Освен че осигурява среда за натрупване на токсини, някои проучвания сочат, че може дори да помогне за освобождаването на черния дроб от "лошите" мазнини.

Кръстоцветни зеленчуци: Тези зеленчуци съдържат високи нива на глутатион, който активира детоксикиращите ензими на черния дроб. Тези зеленчуци могат стимулират организма да произвежда повече глюкозинолати. Това помага за изхвърлянето на токсините и канцерогените от организма.

Ядки: Гореспоменатите зеленчуци не са любими на мнозина, но за щастие природата има решение и за тях. Орехите са и отличен източник на глутатион и омега-3 мастни киселини. Съдържат и аминокиселината аргинин, която може да бъде ефективна за детоксикация на черния дроб. Особено когато амонякът трябва да бъде изведен от организма.

Витамини С, D и В. Консумийрате храни, които съдържат витамини С, D и В. Витамин С е също така антиоксидант, който помага за предпазване на черния дроб от натрупване на мазнини. Витамин D може да помогне в борбата с инфекцията с хепатит В. Затова, ако имате хепатит, следвайте инструкциите на Вашия лекар. А витамин В може да помогне за борба с чернодробното заболяване в ранен стадий.

Детоксикация на черния дроб чрез промени в биоритъма

Сън: Организмът ни се нуждае от поне 8 часа сън на денонощие, защото докато спим, тялото може да използва повече енергия за регенерация и детоксикация. Можем да ядем колкото си искаме здравословни храни, но няма да е добре, ако не дадем на тялото си време да ги използва.

Упражнения:  Можете да правите упражнения, по-интензивна йога или сауна. Потенето позволява на токсините да напуснат тялото през кожата, но е много важно след това да се хидратирате и да възстановите загубените минерали.

Най-добрият начин да помогнем на черния дроб е да го оставим да си върши работата. Не го натоварваме излишно чрез безотговорен начин на живот и прекомерна консумация на алкохол.

Когато обаче става въпрос за детоксикация на черния дроб, можем спокойно да се съсредоточим върху другите си органи и здравето си като цяло. Като избягваме затлъстяването например, ние също така защитаваме този орган. По същия начин, ако се храним здравословно, в тялото ни попадат по-малко токсини, което предпазва другите ни органи, и на черния дроб не му се налага да работи толкова усилено.

Храни, подпомагащи добрата работа на черния дроб

1. Артишок – но само с орнитин
Артишокът подобрява храносмилането на мазнините, предотвратява омазняването на черния дроб и е идеален за облекчаване на метеоризма.
Доказано е, че намалява нивата на триглицеридите и лошия холестерол, като същевременно повишава добрия холестерол. Артишокът помага да се предотврати отлагането на холестерола по стените на кръвоносните съдове и ускорява естествените процеси на разграждане и изгаряне на мазнини.
Артишокът дължи тези си ефекти на антиоксидантно съединение, наречено цинарин. Затова си струва да добавите екстракт от артишок към вашата диета и сред екстрактите изберете само тези, които съдържат тази основна активна съставка по стандартизиран начин. Още по-перфектно е, ако вашият екстракт от артишок е обогатен с растителната аминокиселина L-орнитин в допълнение към цинарин, който премахва амоняка от тялото и помага за предотвратяване на по-сериозна чернодробна недостатъчност.

2. Бял трън – но само с холин
Активната му съставка е силимарин, регенериращо чернодробната тъкан съединение, а също така помага и на тези, които страдат от хепатит В, хепатит С или чернодробна цироза.
Силимаринът може също да подобри увреждането на черния дроб при химиотерапия и да намали специфичните чернодробни ензими, които са маркери за увреждане на черния дроб.
В допълнение, силимаринът също е активен в модулирането на ензимите, отговорни за метаболизма на глутатиона, и е доказано, че помага за възстановяване на нивото на неутрализиращия токсините и поддържащ имунитета глутатион, който е най-важният регенериращ антиоксидант на черния дроб.
Ако изберете екстракт от бял трън, уверете се, че таблетката съдържа холин в допълнение към силимарин, защото заедно те по-ефективно предотвратяват отлагането на мазнини в черния дроб, здравето на жлъчката и цялата храносмилателна система. 


orthomol cholin plus box 300x300Ортомол® Холин Плюс е хранителна добавка, подпомагаща фунционирането на черния дроб. Тя съдържа холин, спомагащ за поддържане на нормалните функции на черния дроб и със силимарин от екстракт от бял трън.

Холинът подпомага нормалния липиден метаболизъм и нормалния метаболизъм на хомоцистеина. Подсигурете ефективен баланс на хранителните вещества,  необходими за добрата работа на този така важен орган в нашето тяло.

Ортомол® Холин Плюс не съдържаот лактоза и глутен.

 Научете повече за продукта


3. Масло от семена на черен кимион – но само с тимохинон
Маслото от черен кимион помага на храносмилането, жлъчката и черния дроб по няколко начина.

От една страна, той регулира нивата на кръвната захар, подпомага постепенната, частична регенерация на бета клетките на панкреаса и намалява високите нива на серумна глюкоза, които са основни фактори за здравето на черния дроб. От друга страна, той се изправя срещу резистентни на антибиотици щамове бактерии и вируси и дори гъбички и мухъл не могат да съществуват в присъствието на неговите фитосъединения.

Регенерира чернодробните клетки и ускорява процеса на регенерация на черния дроб, като помага за разграждането на мазнините. Може да намали усложненията и прогресията на мастното чернодробно заболяване. За тези, които страдат от чернодробна дисфункция поради странични ефекти на лекарства, консумация на алкохол или заболяване, маслото от семена на черен кимион може значително да ускори процеса на оздравяване. Съединението тимохинон е основно отговорно за ефекта, така че избирайте само масло от семена на черен кимион, което е маркирано със съдържание на тимохинон .
Можете да комбинирате тези храни, предпазващи и детоксикиращи черния дроб по-точно техните екстракти ! В края на краищата, те работят в синергия един с
друг, т.е. взаимно усилват ефекта си за здравето на черния дроб.

5 съвета за здравето на вашия черен дроб!

1. Храна: намалете въглехидратите!

Намалете количеството въглехидрати, които приемате до 160 грама на ден, отървете се от рафинирани, преработени храни. Избирайте естествени и качествени храни с високо съдържание на хранителни вещества . Яжте повече фибри и протеини.

2. Яжте малко по-често!
Хранете се по няколко пъти на ден, дори 6-8 пъти. Това действие осигурява по-добро храносмилане и дори нивата на кръвната захар, позволявайки на черния дроб да диша, подобрявайки неговата детоксикационна функция и здраве.

3. Не злоупотребявайте с алкохол и наркотици!
Избягвайте алкохола и подсладените напитки. Подсладените напитки са основният виновник затова, че 10-12-годишните деца вече са диагностицирани масово със затлъстяване на черния дроб.

4. Необходимо е голямо количество чиста вода!
Пийте много течности, особено чиста вода, за да помогнете за изхвърлянето на отпадъчните продукти. Без течност всички отпадъчни материали застояват, няма ефективна детоксикация без течност.

5. Започнете да се движите!
Упражнявайте се редовно, за да снабдите органите и клетките си с кислород (много важно хранително вещество!) и да увеличите кръвообращението за ефективна детоксикация. Не забравяйте, че няма здраве без движение