Красота и здраве всеки ден

Ummune systemКак да подсилим имунитета на организма срещу болести

Здравословният начин на живот е най-добрият начин да се предотврати развитието на различни заболявания. Може би дори не осъзнаваме колко много вреди понася тялото ни ежедневно. Имунната ни система е принудена да реагира на много вируси и бактерии в средата, в която се намираме, и то не само по време на грипния сезон.

Можем да се предпазим всеки ден, като го подкрепяме със здравословен начин на живот. В тази статия, посветена на имунната система ще ви запознаем с някои факти за храните, които могат  на устойчивостта ни към болести и вредните навици, които ни правят по-уязвими на вируси и настинки,

Имунна система

Човешкото тяло има собствена система, чиято задача е да се бори с всички вредни въздействия и да ви поддържа здрави. Имунната система е съставена от органи, тъкани, клетки и протеини, които работят заедно, за да предпазят организма от бактерии, вируси и паразити, които могат да причинят заболяване или инфекция. Тази система е постоянно активна и следи дали определени клетки принадлежат на тялото ни. Ако открие заплаха, тя реагира с имунен отговор и унищожава чуждата клетка. По време на имунния отговор системата освобождава антитела, които се свързват с патогените и ги унищожават.

Имунната система може да се раздели на две основни части:

  • Естествен имунитет - защитните сили на организма, които се придобиват при раждането и представляват първата линия на защита срещу инфекции. В случай на инфекция тя реагира бързо на вредните патогени. Той се опитва да отстрани патогените от организма чрез производството на слюнка или да ги изгори чрез треска.
  • Придобит имунитет - това е вид имунитет, който придобиваме през живота си чрез ваксинация или излагане на болест. Това е адаптивна система, която произвежда антитела за унищожаване на враговете и е отговорна за унищожаването и отстраняването на нападателя.

Двете имунни системи работят заедно, както можем да видим например при решаването на проблеми. Адаптивната система има нужда от 5-10 дни, за да разпознае патогена и да произведе антитела. През това време за заплахата се грижи естественият имунитет, който контролира и предотвратява разпространението на патогена.

Реакции на имунната система

Треска и възпаление

Треската и възпалението са инструменти на имунитета в борбата срещу вредните патогени. Те са неприятни и могат да изглеждат като нещо лошо. Обратното обаче е вярно. Развитието на възпаление или повишена температура е добър знак, тъй като показва, че организмът реагира както трябва. Възпалението има за цел да ограничи действието на дразнителя. Увредените клетки освобождават хистамин, който увеличава размера на клетъчните стени. Това води до зачервяване, болка и подуване, характерни за възпалението. В случай на треска се освобождават бели кръвни клетки, които ускоряват метаболизма и предотвратяват разпространението на организми в човешкото тяло.

Можем ли да укрепим имунната си система?

Това може да звучи изненадващо, но естественият имунитет не може да бъде подсилен, тъй като ако стимулираме естествените си защитни сили, бихме имали постоянна треска, хрема или депресия, например. От друга страна, придобитият имунитет може да бъде подсилен чрез ваксини. Ваксините съдържат безвредни версии на микроби, които се запомнят от адаптивната система и когато тя отново се сблъска с тези вредни микроби, може да започне бърза атака срещу тях.

Две ситуации и тяхната последователност са най-важни при изграждането на имунитет. Контакт с вируса, след което се изгражда имунитет срещу него. Човешкото тяло не може да работи в обратна посока. Поради тази причина имунната система не може да бъде подсилена, преди да започне да се бори с инфекцията.

Съществуват безброй вируси, които причиняват настинки и грип. Ето защо грипните ваксини не винаги са ефективни. Просто не е възможно организмът да бъде подготвен срещу всички вируси.

Имунната система е съвкупност от типове клетки, чието създаване се провокира от различни микроби. Учените все още не знаят отговора на въпроса кои и колко имунни клетки трябва да бъдат подсилени.

Известно е обаче, че организмът непрекъснато произвежда имунни клетки, по-конкретно левкоцити (бели кръвни клетки) и лимфоцити. Естествената и придобитата имунна система се нуждаят от правилните видове клетки в правилното количество, за да функционира.

Все още много неща не са известни за взаимовръзката и сложността на имунните реакции, но за да функционира правилно системата, са необходими баланс и хармония.

И така, какво можете да направите, за да поддържате имунната си система в добро състояние? Най-разумният начин е да възприемете здравословни навици, които ще бъдат от полза за цялото ви тяло и имунната ви система едновременно.

Подпомагане на имунната система

Най-добрият начин да помогнете на тялото и имунната си система е да водите здравословен начин на живот. Така имунната ви система ще бъде по-добре подготвена да се бори с вируси.

Тези навици включват

  • Консумация на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни
  • Редовни упражнения
  • Хранене с пълнозърнести храни
  • Ограничаване на пушенето
  • Поддържане на здравословно тегло
  • Достатъчно сън
  • Измиване на ръцете
  • Намаляване на стреса

Храни за поддържане на имунитета

Можете да подкрепите имунната си система, като консумирате подходящите хранителни вещества, за да подобрите способността на организма си да се бори с вредните микроби.

1. Боровинки - боровинките съдържат важен флавоноид - антоцианин, който има антиоксидантни свойства и е важен за имунната система. Според проучване от 2016 г. флавоноидите играят важна роля за имунната система на дихателната система. Хората, които консумират храни, богати на флавоноиди, са по-малко склонни към инфекции на горните дихателни пътища.

2. Цитрусови плодове - включват лимони, лайм, портокали, мандарини и грейпфрут. Почти всички цитрусови плодове са богати на витамин С. Ето защо те са популярни помощници в борбата с настинките. Витамин С е полезен за поддържане на имунната система, тъй като се смята, че увеличава производството на бели кръвни клетки.

3. Джинджифил - има противовъзпалителни свойства, което означава, че помага при болки в гърлото или други възпалителни състояния. Освен противовъзпалително действие, той има и антиоксидантно действие и може да намали хроничната болка и нивата на холестерола. Консумацията на джинджифил е полезна за предотвратяване на настинки и облекчаване на симптомите им.

4. Куркума - Тази жълта подправка е полезна за имунитета поради съдържанието си на куркумин. Според проучване от 2015 г. куркуминът има и противовъзпалително и антиоксидантно действие.

5. Червени чушки - с високо съдържание на витамин С и бета-каротин. Може би ще се изненадате да научите, че червените чушки съдържат два пъти повече витамин С от цитрусовите плодове.

6 Бадеми - освен витамин С, витамин Е е важен за здравата имунна система. Бадемите са отличен източник на витамин Е, който съдържа здравословни мазнини, наред с други хранителни вещества.

7 Риба - мазните риби, като риба тон, сьомга и сардини, са богати на омега-3 мастни киселини. Консумацията им носи много ползи за хората. Един от тях е противовъзпалителният им ефект. Проучване от 2014 г. показва, че дългосрочната консумация на омега-3 мастни киселини може да намали риска от ревматоиден артрит.

8. Птиче месо - пилешката супа е не само топла течност за стомаха по време на заболяване. Тя предпазва и намалява симптомите на настинка. Пилешкото и пуешкото месо са богати на витамин В6, който допринася за редица процеси в човешкото тяло, като например производството на червени кръвни клетки. Освен това пилешкият бульон съдържа хондроитин, желатин и други хранителни вещества, които са полезни за храносмилателната система и имунитета.

Витамини и минерали, които поддържат имунитета

Най-добре е да си набавяте витамини и минерали с храната, но ако не сте сигурни, че ги получавате достатъчно и в необходимото съотношение, помислете за прием на хранителни добавки. Както подсказва името им, те са "добавки", така че трябва да се използват само като допълнение към основния източник, който е храната и напитките.

orthomol junior c plus new box 300x300


orthomol junior c plus new box 300x300Изследванията показват, че продължителният прием на Отромол Имун осигурява допълнителна сила на имунната система, влияе върху активността на клетките, намалява възможността от повтаряне на инфекции, спомага за намаляване нуждата от лечение с антибиотици. Прецизно балансираният състав е имуно-специфичен и специално разработен за помощ при различни алергии и вируси, често повтарящи се инфекции и настинки и повлияване на симптомите, като главоболие и/или болки в крайниците, болки в гърлото и/или трудности при преглъщане, дрезгав глас, кашлица, хрема, секреция от носа.


 

Когато планирате да набавяте необходимите вещества и минерали чрез прием на еднокомпонентни или многокомпонентни добавки, ето каквто трябва да търсите в съдържанието им, за да сте сигурни, че подпомагате имунната функция:

Витамин С - очевидно най-известният витамин за поддържане на имунитета. Организмът се нуждае от него и за производството на невротрансмитери и колаген. Освен в плодовете и зеленчуците, той се предлага и под формата на добавки - таблетки, ефервесцентни таблетки или прах.

Витамин А - има антиоксидантни свойства. Намира се в зеленчуци, богати на каротеноиди, като бета-каротин. Организмът го превръща във витамин А и го използва за защита от инфекции и за поддържане на правилното функциониране на очите и другите органи.

Витамин D - съдържа се в мазните риби като сьомга и риба тон. Витамин D може да се набави и от слънцето или чрез хранителни добавки. Освен за поддържане на имунитета, той е необходим и за усвояването на калция и растежа на костите.

Витамин Е - антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане и помага на организма да се бори с инфекциите. Витамин Е се съдържа и в бадемите, фъстъците и слънчогледовите семки.

Витамин В6 - необходим за много биохимични реакции и важен за поддържане на имунитета. Пиридоксинът, или витамин В6, може да се намери в храните, но също и в хранителните добавки като отделен витамин или като част от В-комплекса.

Витамин В9 (фолиева киселина) - един от най-важните витамини от група В, който е полезен и за производството на ДНК и червени кръвни клетки. Съдържа се в граха, бобовите растения и листните зеленчуци.

Желязо - минерал, който помага за доставката на кислород до клетките и участва в производството на някои хормони. Желязото се съдържа например в месото, но можете да си го набавите и чрез хранителни добавки.

Цинк - важен минерал за здравословния растеж, имунната система и заздравяването на рани. Цинкът се съдържа в птичето месо, нахута и киселото мляко.

Селен - важен за защитата от оксидативен стрес, както и за здрава щитовидна жлеза. Съдържа се в броколите, чесъна и ечемика.

Когато става въпрос за хранителни добавки, не забравяйте винаги да спазвате дозировката, посочена на опаковката на продукта.

Фактори, които отслабват имунната система

Здравословният начин на живот и консумирането на правилните храни ще укрепят имунитета и устойчивостта на организма. Много фактори оказват отрицателно въздействие върху имунната ни система. Те могат да доведат до невъзможност на организма да се защити в достатъчна степен от инфекции и заболявания. Премахването на тези отрицателни ефекти може значително да подобри качеството на живота ни и имунитета ни.

1. Консумация на алкохол - особено тежката консумация на алкохол има отрицателно въздействие върху имунната ни система. Отслабеният имунитет се дължи на дисбаланс на микроорганизмите в човешкото тяло, което води до увеличаване на възпалението. Освен това алкохолът може да наруши работата на някои клетки на имунната система, като моноцитите и макрофагите. [12]

2. Хроничен стрес - хормоните на стреса са част от човешкото тяло и са еволюирали, за да се активират при сериозна опасност. Хроничният стрес води до ниски нива на тези хормони в кръвта. Наличието им стимулира хронично възпаление на органите, което в крайна сметка отслабва имунната система. [12]

3. Недостатъчен сън - Един от важните фактори, които влияят на имунната система, е недостатъчният сън. Проучванията показват, че по време на сън кортизолът - хормонът на стреса - намалява. Кортизолът може да потисне имунната функция и да увеличи сигналите, които активират имунната система. За възрастните се препоръчва минимум 7 часа сън.

4. Тютюнопушене - може би не е изненада, че цигарите не са полезни за дихателната ни система. Според проучване от 2009 г. тютюнопушенето уврежда и имунитета. Никотинът предизвиква променен имунен отговор, който се характеризира с намаляване на възпалението, намаляване на отговора на антителата и намаляване на сигнализацията на Т-клетъчните рецептори.

5. Затлъстяване - имунитетът и защитата срещу инфекции също могат да бъдат отслабени от наднорменото тегло. Проучванията са установили връзка между наднорменото тегло и повишения риск от бактериални инфекции. Въпреки това не е ясно какво точно причинява наднорменото тегло, за да повлияе на имунните реакции. Но учените предполагат, че увеличаването на телесното тегло може да наруши определени механизми в организма, които реагират на чужди организми.

 Имунната система е сложна машина, която защитава от невидими врагове, с които можем да се сблъскаме почти навсякъде. Тя може да се справи с широк спектър от бактерии и вируси, но се нуждае от достатъчно хранителни вещества, сън и добра хигиена, за да функционира правилно. Той със сигурност ще работи по-добре, ако го подкрепите със здравословен начин на живот и избягване на стреса и прекомерната консумация на алкохол.

И не забрвяйте - грижата за тялото с витамини и други хранителни вещества трябва да бъде естествена целогодишна дейност. Бъдете постоянни в отбягването на вредните навици, компрометиращи имунитети и в осигуряването на полезни хранителни вещества и витамини в дстатъчни дози и правилно съотношение.