Красота и здраве всеки ден

InfertilityНай-честите причини за безплодие при мъжете и жените

Първата стъпка към успешното лечение на безплодието е точното диагностициране на причините за него. Те могат да се появят както при жената, така и при мъжа, като в около 20% от случаите се появяват едновременно и при двамата партньори. Вродените дефекти, възпаленията, травмите, хормоналните нарушения, възрастта, излагането на токсични вещества, тютюнопушенето и стресът са основните фактори, които допринасят за нарушенията на плодовитостта.

Причини за безплодие при жените

Безплодието при жената може да се дължи на редица причини, които са взаимосвързани. Много често се наблюдава нарушение на структурата и съответно на функцията на половите органи. Съществуват генетични, имунологични, хормонални и психогенни влияния. При много малък процент от жените причината за безплодието не е открита, тогава говорим за идиопатично безплодие.

Овариален фактор

Терминът "яйчников фактор" обхваща широк спектър от проблеми, засягащи яйчниците. Дори при здрави жени броят и качеството на яйцеклетките намаляват с напредването на възрастта, особено след 35-годишна възраст. В резултат на това възможността за зачеване намалява. Извън този естествен процес може да има нарушение на съзряването и освобождаването на яйцеклетката (ановулация), недостатъчна хормонална функция на яйчниците, синдром на поликистозните яйчници, излагане на инфекции, радиация, токсични вещества и други.

Тубарен фактор

Тубарен фактор е наименованието, дадено на причината за безплодие, локализирана в маточната тръба. Проблемът може да е вроден дефект, например когато маточната тръба не се е развила или се е развила неправилно.

Друга причина може да бъде частично или пълно запушване на фалопиевата тръба. В случай на частично запушване на маточните тръби може да настъпи извънматочна бременност.

Основната причина за увреждането на тръбите са прекарани тазово-възпалителни инфекции. Те се предават по полов път и най-честите причинители са хламидия трахоматис (Chlamydia trachomatis) и гонококът (Neisseria gonnorheae), предизвикващ заболяването гонорея или трипер. Това са бактериални инфекции, които се предават когато не се използват бариерни предпазни средства (презервативи).

Маточен фактор

Матката може да бъде засегната от вродени малформации, като неразвиване на матката или нарушена проходимост. Могат да се появят и патологични образувания като фиброми или полипи. Качеството на маточната слуз, което се определя, наред с други неща, от хормонални фактори, също оказва влияние върху плодовитостта.

Ендометриоза

Ендометриозата е много често срещано заболяване, при което частици от лигавицата на матката излизат извън маточната кухина. Там те реагират на хормоналните промени и предизвикват хронично възпаление. Ендометриозата причинява например сраствания, затваря фалопиевите тръби и може да попречи на развитието на фоликулите. Това е една от най-честите причини за безплодие при жените.

Психогенни причини за безплодие

Психологическите фактори също често се посочват като една от причините за безплодие. Те могат да включват дългосрочен стрес, безпокойство или някои заболявания, като например анорексия нервоза.

Причини за безплодие при мъжете

Причините за безплодие при мъжете могат да възникнат извън тестисите, в тестисите и при последващото транспортиране на сперматозоидите.

Предтестикуларни причини за безплодие

Активността на тестисите е генетично предопределена и се контролира от мозъчните центрове. Ако в тази област възникне нарушение, говорим за предтестикуларна причина за безплодие. Най-често се наблюдава недоразвитие на половите жлези, т.нар. хипогонадизъм.

Тестикуларни причини за безплодие

Това са причини за безплодие, които са локализирани директно в тестисите. Тази форма на безплодие може да възникне в резултат на различни заболявания, излагане на токсични вещества, вследствие на травма или операция. Горепосочените фактори оказват голямо влияние върху производството на сперматозоиди.

  • Нисък брой сперматозоиди (олигоспермия) - За намален брой сперматозоиди говорим, когато в 1ml сперма има по-малко от 15 милиона сперматозоида. Ако в 1 ml еякулат се открият по-малко от 1 милион сперматозоида, състоянието се нарича криптоспермия.
  • Липса на сперматозоиди в еякулата (азооспермия) - Азооспермията е състояние, при което в еякулата не се откриват сперматозоиди. Проблемът може да е вече в увредената тестикуларна тъкан или да се появи само по време на транспортирането на сперматозоидите.
  • Слаба подвижност на сперматозоидите (астеноспермия) - Астеноспермията е термин, с който се обозначава неспособността на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката и да я оплодят.

Посттестикуларни причини за безплодие

При мъжете, при които говорим за посттестикуларни причини за безплодие, функцията на тестисите обикновено е непокътната и проблемът се появява едва в последващите функции. Това включва нарушения в транспортирането на сперматозоиди, например поради инфекции, муковисцидоза или дори стерилизация. Включваме и проблеми, възникващи на психологическа или неврологична основа, като импотентност или нарушения в еякулацията.

Причини за безплодие, засягащи както жените, така и мъжете

Генетични причини

Генетичните причини за безплодие включват нарушения в хромозомния или генетичния състав. Това могат да бъдат нарушения както в половите, така и в неполовите хромозоми. Тези хора са носители на генетичния дефект. Затова често може да няма невъзможност за зачеване по естествен път, но все пак се препоръчва тези хора да бъдат осеменени извън утробата на майката. Това елиминира възможността за зачеване на дете с генетичен дефект. Генетичните аномалии обикновено са причина за спонтанен аборт през първия триместър на бременността.

Имунологични причини

Имунологични проблеми могат да се появят и при жените, и при мъжете. Те включват атаки на имунната система срещу сперматозоидите или яйцеклетките. В резултат на това антителата пречат на движението на сперматозоидите, възпрепятстват оплождането на яйцеклетката или увреждат развитието на ембриона.


orthomol fertil plus new box 300x300Ортомол Фертил Плюс като терапия при проблеми с мъжкия фертилитет

За определени микронутриенти е доказано, че имат благоприятно влияние върху броя и подвижността на сперматозоидите. Това спомага оптимизирането на мъжкия фертилитет по естествен начин. Лекарствената терапия или изкуственото оплождане могат да бъдат ефективно подпомогнати с хранителен подход.

Ортомол Фертил плюс е храна със специално медицинско предназначение, която се използва за диетотерапия при нарушения в мъжкия фертилитет. Ортомол Фертил плюс съдържа добре балансирана комбинация от специфични микронутриенти, като витамини, минерали, микроелементи, аминокиселини и витаминоподобни вещества, които са необходими на организма за образуване на сперматозоиди.

Научете повече за продукта


 Ортомол Натал - хранителна добавка за жени планиращи бременност, бременни и кърмещи orthomol natal new box 300x300

Ортомол Натал е специално създаден продукт с пробиотици, който да осигури допълнителните хранителни нужди на майката и бебето през периода на бременност и кърмене. Продължителният прием осигурява всички необходими вещества за правилна подготовка за забременяване

Ортомол Натал подпомага доброто физическо здраве и метаболизъм на майката и спомага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при плода.

Научете повече за продукта