Красота и здраве всеки ден

Пеенето е здравословно – за имунната система, сърцето и психиката

Независимо дали сте практикуващ в банята тенор или сте "странна (пееща) птица" - пейте заедно! Защото пеенето има положителен ефект върху тялото и душата

Immune system and singingПсихологически и емоционални ползи от пеенето

Пеенето е естествен антидепресант

Британски учени са установили, че 96 % от хората, участващи в колективи, свързани с музиката, са много по-спокойни и щастливи, в сравнение с останалите.
Известно е, че пеенето освобождава ендорфини - добрия химикал в мозъка, който ви кара да се чувствате приповдигнати и щастливи. Освен това учените са идентифицирали малък орган в ухото, наречен sacculus, който реагира на честотите, създавани от пеенето. Реакцията създава незабавно усещане за удоволствие, независимо от това как звучи пеенето.
Пеенето насърчава хармонията и повдига настроението. Това вероятно се дължи и на освобождаването на "хормона на гушкането" окситоцин. В облачни дни пеенето помага за преодоляване на леки спадове на настроението.

Пеенето понижава нивата на стрес

Създаването на музика под каквато и да е форма е релаксиращо. Пеенето освобождава натрупаното мускулно напрежение и намалява нивата на хормона на стреса, наречен кортизол, в кръвния поток.Тъй като кортизолът също ви прави агресивни, този ефект може не само да допринесе за общото намаляване на стреса, но и за семейния мир.

Пеенето подобрява умствената дейност

Подобреното кръвообращение и насищането на кръвта с кислород позволяват на повече кислород да достигне до мозъка. Това подобрява концентрацията и паметта. Дружеството за борба с Алцхаймер дори е създало услугата "Пеене за мозъка", за да помогне на хората с деменция и Алцхаймер да запазят паметта си.

Социални ползи

Пеенето може да разшири кръга на приятелите ви. На репетиция на хор или в караоке бар, на курсове по пеене или просто на парти с китари – няма значение къде сте. Музиката обединява и създава невидими «мостове» в общуването между хората,

Пеенето разширява комуникационните умения

Според статия в The Guardian пеенето на бебетата помага да се подготви мозъкът им за езика. Музиката е също толкова важна, колкото и преподаването на четене и писане в ранна възраст, за да се предотвратят езикови проблеми по-късно в живота. Ако обичате да пишете собствени текстове, усъвършенстването на този талант може да подобри способността ви да общувате по различни начини!

Физически ползи

Пеенето укрепва имунната система

Според изследвания, проведени в университета във Франкфурт, пеенето укрепва имунната система. Проучването включва изследване на кръвта на членове на професионален хор преди и след едночасова репетиция с изпълнение на "Реквием" на Моцарт. Изследователите забелязват, че в повечето случаи количеството на протеините в имунната система, които функционират като антитела, известни като имуноглобулин А, е било значително по-високо непосредствено след репетицията. Същите увеличения не са наблюдавани, след като членовете на хора са слушали пасивно музика. Във времена на пандемия и все по-агресивни сезонни вируси, пеенето е един приятен начин за укрепване на съпротивителните сили на организма.

Пеенето влияе благоприятно на сърцето

Промененото дишане има положителен ефект върху сърдечната честота чрез вегетативната нервна система. Притокът на кислород повлиява чувствително този орган и подобрява общото му състояние.

Пеенето като тренировка

С напредване на възрастта и при хора с увреждания пеенето се препоръчва като форма на тренировка за белите дробове. То въздейства благоприятно върху тонуса на диафрагмата и стимулира цялостното кръвообращение. Голямото количество кислород, което приемаме в организма си по време на пеене развива капацитета на дробовете ни и ни зарежда с енергия.

Пеенето подобрява стойката

Изправената стойка по време на пеене (когато пеете прави) спомага за разширяване на гръдния кош, гърбът и раменете се изравнява и това без съмнение подобрява стойката на тялото.

Пеенето подпомага съня

Според здравна статия в Daily Mail Online експертите смятат, че пеенето може да помогне за укрепване на мускулите на гърлото и небцето, което помага за спиране на хъркането и сънната апнея. Ако сте запознати с тези заболявания, знаете колко трудно може да бъде да се наспите добре!

Според British Academy of Sound Therapy трите най-важни съставки в музиката, които могат да помогнат за подобряване на здравето и благосъстоянието са:
• текстът на песента (за подобряване на настроението, увеличаване на допамина, намаляване на стреса),
• движещият се ритъм (за подобряване на настроението и увеличаване на притока на кислород)
• дишането (за намаляване на стреса и увеличаване на кислорода)

Пеенето носи радоста на много хора – и за тези, които го практикуват и за тези, които слушат. Но за да успеете да усетите всички изброени ползи по-горе – намерете с кой да споделяте здравословното си хоби и пейте заедно.

Ако все пак искате да подсилите имунната система по по традиционен начин – не забравяйте ортомолекулярните хранителни добавки на Orthomol, които знаят от какво се нуждае организмът Ви и Ви го доставят в дстатъчно количество и пропорция всеки ден. За да сте здрави!

                                                                  immun junior c plus         orthomol immun box