Красота и здраве всеки ден

AMD Extra 550Какво е макулна дегенерация?

Макулната дегенерация или възрастово обусловената макулна дегенерация (AMD), е състояние което може да причини загуба на зрение, влошавайки функциите в зоната на очите, която отговаря за ясното централно зрение.

С нарастването на възрастта, метаболитни отпадни продукти, така наречените друзи, все повече се отлагат в макулата. Няколко малки друзи са част от нормалните признаци на стареене след 50-годишна възраст. Когато броят и размерът на друзите се увеличава, се развива ранна възрастова дегенерация на макулата. Ранната AMD обикновено остава без симптоми, но може да прогресира с различна скорост до среден и късен стадий със зрително увреждане.

AMD води до затруднения при четене и разпознаване на лица. Болестта е прогресивно заболяване, което означава, че се влошава във времето.

ФОРМИ НА AMD

Над 90% от страдащите от AMD развиват «сухата» форма на заболяването. Типичният симптом на сухата AMD е замъглено петно в центъра на изображението, което се разпространява в продължение на месеци до години. Четенето и разпознаването на лица става все по-трудно.

Симптомите варират от леки до тежки. Ако има само суха макулна дегенерация, свързана с възрастта, това обикновено няма да доведе до слепота, дори в късните етапи.

Трудно е да се предвиди развитието на болестта и дали тя ще премина във втората форма «влажната». Един на всеки 10 души със суха AMD развива влажна AMD.

Влажната AMD почти винаги възниква от сухата. Тя се характеризира с нарастване на кръвоносните съдове в ретината, което води до разрушаване на макулата чрез кървене и натрупване на течности.

Влажната възрастова дегенерация на макулата прогресира много по-бързо от сухата AMD. Значителна загуба на зрителна острота може да настъпи за кратък период от време.

Как се установява наличието на AMD?

По време на очен преглед офталмологът разширява ириса с помощта на капки, които му позволяват да има по-добра видимост в областта на ретината. Търси се наличие на жълти зони под ретината, наречени друзи, както и други необичайни промени.

Американската академия по офталмология препоръчва хората на възраст над 65 години да правят такива прегледи на всеки две години.

Типичният признак за появата на влажна AMD е изкривеното зрение, което може да бъде открито с помощта на теста мрежата на Амслер. Офталмолозите тестват спада в централното зрение с помоща на този тест - обикновена квадратна решетка с точка по средата. При без проблеми линиите от решетката са прави, а при тези с макулна дегенерация са вълнообразни или има петно.

РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА РАЗВИТИЕ НА БОЛЕСТТА

Основните фактори, които увеличават риска от развитие на макулна дегенерация са генетичните фактори и факторите на околната среда.

• ВЪЗРАСТТА
Заболяването се появява основно при по-възрастни хора – над 60-годишна възраст.

• РАСАТА
Бялата раса е по-предразположена.

• ЦВЕТЪТ НА ОЧИТЕ
Светлите очи са по-уязвими. Пигментът в сините очи е по-малко от този в кафявите, което ги прави по-чуствителни към светлината.

• ТЮТЮНОПУШЕНЕ
Пушенето удвоява риска от развитие на заболяването, тъй като стеснява кръвоносните съдове и намалява снабдяването на очите с кръв.

СЕМЕЙНА ИСТОРИЯ
Семейната предразположеност увеличава риска с 15-20%. Ако имате брат, сестра или родител със заболяването е добре да сте с повишено внимание.
Учените са идентифицирали близо 20 гени, които повлияват развитието на заболяването. Някои от тях са свързани с имунната система, която защитава тялото от бактерии и вируси.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ
При хора със затлъстявания и страдащи от обездвижване значително се увеличава рискът от прогресиране на заболяването от начална и умерена в напреднала фаза. Изследванията показват, че затлъстяването увеличава шансовете за преминаването на началната и умерената фаза на AMD в напреднала.

КАК ДА НАПРАВИТЕ САМОСТОЯТЕЛЕН ТЕСТ AMSLER GRID?

Тестът с решетката на Amsler се използва за ранно откриване на очни заболявания като AMD (възрастова дегенерация на макулата). Решетката на Амслер обикновено трябва да показва решетка от непрекъснати, правилни, прави линии. Ако вместо това видите линии, които са изкривени, огънати или замъглени, или линиите изглеждат счупени или дори липсващи, това може да е първи признак на свързана с възрастта дегенерация на макулата (AMD).

ТЕСТ AMSLER GRID

Инструкции за провеждане на теста Amsler:
• Пациентите с визуални средства също трябва да ги носят по време на изследването
• Тестовата решетка се държи на нормалното разстояние за четене (приблизително 30-40 см) отпред, т.е. право към окото
• Покрийте едното око е с ръката
• Фиксирайте централната точка в решетката с другото око
• Покрийте другото око и повторете теста.
• Ако линиите са огънати и/или квадратите са изкривени, това може да показва промяна в ретината
• В този случай незабавно насрочете преглед при офталмолог

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) може да бъде спряна или забавена, ако бъде установена достатъчно рано. Редовните очни прегледи са от решаващо значение в това отношение. Правете и този тест след 60 годишна възраст често. Това може да помогне да спасите зрението си.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ПРИ AMD

Сухата фаза на AMD може да се забави или спре с коктейл от високи дози „витамини за очите“. Научните опити демонстрират, че захранването със специфични микронутриенти, оказва благоприятен ефект върху развитието на болестта. orthomol amd extra new box 300x300

В този контекст усилията на лабораторииите на Ортомол за създаване на подходяща хранителна добавка се фокусират върху включването антиоксидантните витамини и микроелементите цинк и бетакаротен. Ортомол AMD екстра осигурява балансирана комбинация от витамини А, С и Е, плюс натрий, цинк и мед, както и ценни фитонутриенти –
лутеин и зеаксантин. Продуктът е подходящ дори и при напреднала (влажна) възрастова дегенерация на макулата.

МЕДИКАМЕНТОЗНА ТЕРАПИЯ ЗА ВЛАЖНА AMD

За лечение в тази форма на заболяването се използват лекарства за AMD, наречени VEGF инхибитори. VEGF трябва да се инжектира в окото поне веднъж месечно. Инжекциите са придружени от нисък риск от инфекция. Някои изследвания показват, че лечението с VEGF може леко да увеличи риска от инсулт, но все още не е ясно дали това е така и до каква степен.

ПРЕВЕНЦИЯ НА AMD

За за укрепите организма си и да намалите риска от развитие на болестта следвайте тези препоръки:
• Включете в менюто си мазна риба, плодове и тъмни листни, които са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и антиоксидантни витамини - спанак, кейл и кейл.
• Намалете приема на рафинираи въглехидрати
• Правете Редовни УПРАЖНЕНИЯ и засилете дигателна си активност
• Откажете цигарите

СЪВЕТИ ЗА ЕЖЕДНЕВИЕТО С AMD В НАПРЕДНАЛ СТАДИЙ

• Осветете добре жилището си – гардерооби, килери и т.н
• Използвайте оптимално осветяване на работните повърхности и ъглите за четене
• Избягвайте отблясъците и отраженията
• Избягвайте разликите в яркостта
• Контрастите улесняват ориентацията
• Избягвайте препятствията в домакинството