Красота и здраве всеки ден

Orthomol Company 2

Как да съхраняваме, замразяваме и размразяваме плодове и зеленчуци?

Суровите плодове и зеленчуци са сред най-полезните храни. Хранителните им свойства са незаменими. Не винаги обаче има възможност тези храни да бъдат консумирани в свежо, сурово състояние. Понякога се изисква да организираме съхранението им за по-дълго време или просто сезонът не предполага наличност на пазара.

Съхранение на различни видове плодове и зеленчуци

Правилното съхранение на плодовете и зеленчуците е от съществено значение за запазването на тяхната свежест и хранителни качества. Ето някои съвети за съхранение на различни видове плодове и зеленчуци.
1. Кореноплодни зеленчуци като моркови, репички, целина и картофи трябва да се съхраняват на тъмно и прохладно място. Най-добре е да ги поставите в хладилника или в мазе, където температурата е около 10 градуса.
2. Листни зеленчуци като спанак, зеле, репички и зелен лук могат да се съхраняват в хладилника, но е важно да не ги миете предварително. Поставете ги в пластмасова кутия или затворена торба, за да запазят влагата си.
3. Плодове като ябълки и праскови могат да се съхраняват на стайна температура, но е важно да ги поставите на сухо място. Не ги слагайте в прекалено тесни кутии или чували, за да избегнете притискането на плодовете.
4. Цитрусовите плодове, банани и авокадо като портокали, лимони и грейпфрути могат да се съхраняват при стайна температура или в хладилника, но е важно да не ги слагате близо до други плодове и зеленчуци. Те могат да отделят етилен, който може да ускори процеса на увреждане на другите храни.
5. Бобовите зеленчуци като грах и фасул трябва да се съхраняват в затворени кутии или торби в хладилника. Не ги оставяйте на открито, за да избегнете изсъхването на бобовите зърна.
6. Плодове като банани и авокадо могат да се съхраняват на стайна температура, но е важно да ги изолирате от други плодове и зеленчуци. Бананите, особено когато са зрели, могат да отделят етилен, който може да ускори процеса на увреждане на други плодове и зеленчуци. Затова е важно да ги съхранявате далеч от други храни.Ако искате да ускорите процеса на зреене на авокадото, можете да го поставите в кутия заедно с ябълка или банан, които ще му помогнат да отдели повече етилен.
7. Доматите трябва да се съхраняват на стайна температура, но е важно да ги поставите на сухо място, далеч от прясно плодове и зеленчуци, които могат да им нанесат вреда. Не ги слагайте в хладилника, защото това може да промени вкуса и текстурата им.
8. Крушите могат да бъдат съхранявани на стайна температура, докато не станат зрели. След това ги поставете в хладилника, за да запазят свежестта си за по-дълго време. Когато ги слагате в хладилника, ги поставете далеч от зрели ябълки, защото те могат да им нанесат вреда.
9. Ягодите трябва да се съхраняват в хладилника, но е важно да не ги миете предварително. Мийте ги точно преди консумацията, за да запазят свежестта си за по-дълго време. Важно е да следват изброените по-горе съвети за съхранение на плодове и зеленчуци, за да запазите свежестта и качеството им за по-дълго време. Също така, е важно да проверявате редовно състоянието на храните ви и да изхвърляте тези, които са увредени или изгнили, за да предотвратите развитието на болести и зарази.
И не забравяйте, че правилното съхранение не само помага за запазването на техния вкус и качество, но и за опазване на околната среда. Когато храните не се изхвърлят преди да изгният, се намалява количеството на отпадъците и се намалява натоварването на депата за боклук.

Замразяване на плодове и зеленчуци

Замразените зеленчуци и плодове са удобен начин за консумиране на тези храни през цялата година. Те са известни със своята дълга трайност и са лесни за приготвяне, което ги прави популярен избор за мнозина. Въпреки това, много хора се чудят дали замразените зеленчуци и плодове са полезни за здравето им.

Ще разгледаме някои от предимствата и недостатъците на замразените зеленчуци и плодове.

Предимства на замразените зеленчуци и плодове

• Замразените зеленчуци и плодове запазват своята хранителна стойност и витамини ако като са обработени и замразени веднага след брането. Това ги прави добър избор за хранене, особено ако не можете да получите свежи зеленчуци и плодове в дадения сезон.
• Замразените зеленчуци и плодове са удобни за приготвяне. Те са вече нарязани и обработени, което спестява време и усилия в кухнята. Това ги прави изключително подходящи за заети хора, които търсят бързи и лесни решения за хранене.
• Замразените зеленчуци и плодове са по-дълготрайни от свежите, което означава, че можете да ги запазите за по-дълго време без да се развалят. Това намалява броя на хранителните отпадъци в домакинството и спестява пари.

 

Недостатъци на замразените зеленчуци и плодове:

• При замразяването се губят малко от текстурата и вкуса на зеленчуците и плодовете. Те може да са по-меки и да имат по-малко вкусови качества в сравнение със свежите храни.
Замразените зеленчуци и плодове могат да бъдат по-скъпи от свежите, особено ако се избират маркови продукти или продукти, които са били обработени по специален начин. Въпреки това, ако ги сравним със сезонните зеленчуци и плодове, които не са налични през цялата година, замразените продукти могат да бъдат по-икономични.
• Не всички замразени зеленчуци и плодове са еднакво здравословни. Някои марки могат да съдържат добавени консерванти или захар, което може да намали ползите от храната. Затова е важно да четете етикетите и да избирате замразени продукти, които са 100% натурални и без добавки.
• Замразените зеленчуци и плодове не могат да заменят напълно свежите храни. Все още е важно да консумирате свежи зеленчуци и плодове, когато са налични, тъй като те могат да предоставят по-голяма хранителна стойност и вкусово удоволствие.
Замразените зеленчуци и плодове могат да бъдат полезни за здравето и удобни за приготвяне на храна през цялата година. Те могат да запазят хранителната си стойност и да са по-икономичен избор в сравнение със свежите храни. Въпреки това, е важно да избирате замразени продукти, които са 100% натурални и без добавки, и да не забравяте да консумирате свежи зеленчуци и плодове, когато са налични.

 

Съвети за правилно замразяване на плодове и зеленчуци

Важно е да следвате правилния начин на замразяване, за да гарантирате максималната им свежест и качество след размразяване. 
1. Използвайте само свежи, качествени плодове и зеленчуци за замразяване.
2. Измийте и изсушете плодовете и зеленчуците преди замразяване.
3. Нарежете плодовете и зеленчуците на равни парчета, за да гарантирате, че те ще бъдат равномерно замразени.
4. Използвайте специални кутии за замразяване или зип-пликчета за замразяване, които ще запазят продуктите свежи и без мирис на замразено.
5. Поставете плодовете и зеленчуците в кутиите или зип-пликчетата, като оставите достатъчно място за разширяване, тъй като продуктите ще се разширят при замразяването.
6. Надписвайте кутиите или зип-пликчетата с името на продукта и датата на замразяване.
7. Замразете продуктите възможно най-бързо, като ги поставите в замразителна камера при минимална температура.
8. Не размразявайте плодовете и зеленчуците преди да ги използвате. Използвайте ги директно от фризера, когато е необходимо.
9. Не замразявайте плодове и зеленчуци, които вече са били замразявани и размразявани.
10. Не замразявайте прекалено големи количества на веднъж, тъй като това може да забави процеса на замразяване и да намали качеството на продуктите. Следвайки тези съвети можете да гарантирате, че ще запазите максималната им свежест и качество след размразяване. Това е изключително важно за тези  които искат да консумират здравословна храна, богата на витамини и минерали през цялата година. Правилното замразяване на плодове и зеленчуци може да спести време и пари, като ви позволява да използвате сезонните продукти по време на цялата година. Също така, това може да бъде полезно за тези, които искат да избягат от ненужното изхвърляне на храна.

Важно е да се отбележи, че не всички плодове и зеленчуци са подходящи за замразяване. Например, плодове като малини и ягоди са трудни за замразяване, тъй като те имат много вода и се развалят лесно при размразяване. Зеленчуци като маруля и домати също не са подходящи за замразяване, тъй като те губят своя вкус и текстура при замразяване и размразяване.

Все пак, ако следвате правилните процедури за замразяване и съхранение, плодовете и зеленчуците ви могат да бъдат полезни през цялата година. 

Как се размразяват правилно плодовете и зеленчуците?

Правилното размразяване е важна част от тяхната консумация. Неправилното размразяване може да доведе до загуба на хранителни вещества, текстура и вкус, както и до риска от развитие на бактерии и други заболявания.

Ето някои съвети, които да следвате:
1. Размразете плодовете и зеленчуците в хладилника. Това е най-безопасният начин за размразяване, тъй като хладилникът ще гарантира, че температурата е контролирана и няма риск от развитие на бактерии.
2. Ако имате нужда да размразите бързо, използвайте микровълнова фурна. Това е бърз и лесен начин за размразяване, но трябва да сте внимателни да не прекалявате с времето на размразяване, тъй като може да започне готвене на продукта.
3. Ако нямате микровълнова, можете да размразите плодовете и зеленчуците, като ги поставите в плик и ги потопите в студена вода. Това ще ускори процеса на размразяване, но все още ще осигури контролирана температура.
4. Никога не размразявайте плодове и зеленчуци на масата при стайна температура. Това може да доведе до риск от развитие на бактерии.
5. Не повтаряйте процеса на замразяване и размразяване. Това може да доведе до загуба на качеството и текстурата на продукта.
6. Когато плодовете и зеленчуците са напълно размразени, трябва да ги консумирате в рамките на два дни. Не ги оставяйте размразени за продължително време, тъй като това може да доведе до загуба на качеството и вкуса на продукта.

Замразени или консервирани?

Чувствителните към топлина съставки понякога се губят по време на производството на консерви, като витамин С, фолиева киселина и витамин В1. И дори ако консервите имат много дълъг срок на годност, те продължават да губят микроелементи с течение на времето, в зависимост от температурата на съхранение.

Следователно консервите също трябва да се съхраняват на хладно. Ако сравните съдържанието на хранителни вещества в консервирани плодове и зеленчуци със замразени продукти, замразените продукти се представят значително по-добре. Но това е и защото консервираните продукти са предварително сварени.

Загубите са сравними, когато се приготвят готови за консумация: в случая на грах, например, приготвените бобови растения все още съдържат между 36% (консерва), 39% (замразен) и 44% (пресен грах) от първоначалното количество витамин С.

Независимо кой начин на съхранение изберетем важно е да бъдете внимателни за правилния баланс на полезни вещества и витамини в организма си. Подсигурето здравето си чрез приема на хранителни ортомолекуларно добавки, съответно на специфичните нужди на тялото си. Повече информация за това ще откриете тук